foto industrie

Industriële sector

Goud is gemakkelijk te bewerken, het is namelijk corrosievrij en het vormt een uiterst betrouwbare en efficiënte geleider in microchips en mini-processors. Hierdoor zijn in een groot deel van alle elektronische apparatuur –van transistors tot airbags en van laptops tot satellietonderdelen- gouden compartimenten te vinden. Er is goud uit 200 mobiele telefoons nodig voor het maken van een nieuwe gouden ring.

Hoewel het goudgehalte per product laag is, is het enorme goudverbruik in industriële toepassingen enorm hoog. Doordat veel elektronisch afval niet gerecycleerd wordt, gaat veel goud onnodig verloren. Er zijn echter voldoende mogelijkheden om goud te recycleren, alhoewel dit onvoldoende gebeurt. Het Belgische UMICORE heeft de expertise en de middelen om goud uit complexe electronica te recycleren. Ze recycleren jaarlijks 300 ton gsm’s en halen jaarlijks 6 ton goud uit e-scrap. Uit een ton gsm’s haal je snel 300 gram goud, terwijl een ton erts 2 à 3 gram goud oplevert. Het probleem is echter dat er maar 1% van de gsm’s wordt gerecycleerd..

De aanwezigheid van goud is de afgelopen twee decennia enorm toegenomen in technologische toepassingen en een goed substituut voor goud ontbreekt vooralsnog. Men verwacht dus bij een groeiende technologische ontwikkeling dat het schaarser wordende goud alleen maar méér nodig zal zijn voor de industriële sector.  Nu deze sector zo’n 12% van het wereldwijde goudgebruik bepaalt, is het duidelijk dat het zoeken naar alternatieven en recyclage dé oplossingen voor de toekomst zullen zijn.

Urban mining is een nieuwe trend. Dit betreft het recycleren van elektronisch afval (laptops, gsm’s,..) dat zogezegd in hoge mate in stedelijke gebieden aanwezig is.  De stad wordt hierbij dus bekeken als grote mijnbouwsite die nog te ontginnen -lees recycleren- valt. Een enorm potentieel en uitdaging dus.