Hoe Fair is Smart?

Datum: 24/09/2014

Op woensdag 24 september presenteert CATAPA in samenwerking met Stad Gent, Oxfam, MO en idrops de gespreksavond ‘Hoe Fair is Smart?’ in KASK. Toegang is gratis en iedereen is welkom!

Het belooft een zeer inspirerende avond te worden waar stil wordt gestaan bij duurzame alternatieven in de IT-productie. We zijn steeds meer afhankelijk van elektronica. Onze verwarming wordt binnenkort met onze smartphone bediend. Bankrekeningen zijn steeds virtueler. Informatie laat steeds minder papieren sporen na. Overheden en bedrijven hengelen naar onze mening via online platformen. Ook in het globale zuiden wint elektronica aan belang. Het is soms zelfs een sleutel tot bevrijding van politieke of economische onderdrukking.

De toestellen die ons toegang geven tot de virtuele wereld zijn heel erg reëel: ze kosten geld, verbruiken energie, volgen elke stap in ons leven en maken er handelswaar van, worden geassembleerd in enorme fabrieken in het globale Zuiden en draaien op steeds zeldzamere mineralen. Niet iedereen die in de productie van computers en telefoons betrokken is wordt daar beter van. Om de zoveel tijd verschijnen rapporten of reportages over uitbuiting van arbeiders, over ongezonde arbeidsomstandigheden, over hoe de mineralenhandel in bepaalde regio’s burgeroorlogen of andere vormen van onderdrukking in stand houden.

Maar we kunnen niet meer zonder.

Dus is er nood aan elektronica met propere handen, die eerlijker is voor iedereen. Gelukkig zijn al heel wat mensen, organisaties en bedrijven druk in de weer met het opzetten van alternatieven die ervoor moeten zorgen dat electronica échte voordelen voor álle betrokken kan opleveren. Op 24 september brengen we deze inspirerende voorbeelden samen en porren we de Gentse IT wereld om hierin een rol op te nemen. Want Gent is een solidaire stad en dat moet ze in zoveel mogelijk sectoren kunnen zijn.

Wanneer: Woensdag 24 september, 20.00 uur

Waar: KASK, L.Pasteurlaan 2, Gent

Gratis toegang

Kijk voor meer info hier en meld je aan op facebook!

Hoe Fair is Smart jpg