Het geheugen van Guatemala – ontmoetingsavond Haaltert

Datum: 18/10/2013

Over het verleden dat niet voorbijgaat

In de Guatemalteekse hooglanden worden de herinneringen aan de genocide nu al een tiental jaar letterlijk bovengehaald. Forensisch antropologen voeren er opgravingen uit van clandestiene massagraven die tijdens de burgeroorlog (1960-1996) gevuld zijn geraakt met de stoffelijke resten van vele slachtoffers. De inheemse Rosalina L., die de burgeroorlog overleefde, neemt de botresten van haar vader opgerold in plastiek mee in haar rugzak: “Het doet pijn ze te dragen… Het is alsof ik de dood meedraag. Maar ik ga ze niet onmiddellijk begraven. Deze botresten zijn het bewijs van mijn getuigenis.”

De erfenis van 36 jaar verscheurend burgerconflict
Van 1960 tot 1996 was er in Guatemala een bloedige burgeroorlog tussen het autoritaire militaire regime, guerrillabewegingen, inheemse boeren, vakbondsleden en studenten. Zo’n 250.000 personen kwamen om het leven,  vaak tijdens collectieve moordpartijen.
Het merendeel behoorde tot de inheemse Maya-bevolking. Het hoogtepunt was in de jaren ’80 onder generaal Efraín Ríoss Montt .Huidig president en ex-militair Otto Pérez Molina blijft dit vandaag nog steeds ontkennen.

De sprekers:

Historica Tessa Boeykens spreekt over de jongste geschiedenis van Guatemala, vooral tijdens en na de burgeroorlog, zij vertelt ons hoe wij op verschillende wijze naar dezelfde feiten kunnen kijken. De Maya bevolking is een belangrijke doelgroep in deze getuigenis.

Eric Gruloos werkt reeds 28 jaar  als missionaris tussen en met Maya gemeenschappen, en ook hij ziet hoe het verleden in het heden ligt, als hij dagelijks met zijn Maya’s concreet werkt aan een menswaardig leven met toekomst in San Miguel Ixtahuacàn (San Marcos).

Waar:
Haaltert, 20:00-22:00u
Toegang gratis, met gelegenheid tot proeven Guatemalteekse hapjes.

De avond wordt georganiseerd door de vriendengroep rond Eric Gruloos (VEG), i.s.m.:
Oxfam Wereldwinkel Deinze, Catapa vzw, Dekenaat Deinze-Zulte, Werk voor rechtvaardigheid en Vrede, Leiepoort scholen
Campus St.Hendrik Deinze